Aluaturi dulci/foietaje

Cozonac cu ciocolata si rahat

Prima incercare de cozonaci a fost reusita, multumita Lidiei si Alex Dima, care mi-a dat si sfaturi si mi-a aratat si modalitate de framantare. Deci haideti sa va arat ce si cum 🙂

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 100 g unt de 80% grasime
  • 4 oua
  • 40 g drojdie proaspata
  • 200 g zahar
  • 450 g lapte
  • 2 esente de lamaie sau coaja rasa de lamaie

Pentru umplutura:

  • 150 g lapte caldut
  • 250 g zahar
  • 400 g nuca macinata
  • 200 g rahat
  • 2 linguri cu varf de cacao
  • 1 esenta de rom
  • + 1 galbenus + 2 linguri de lapte pentru uns

Mai inati punem faina intr-un bol incapator, ii facem o adancitura in mijloc in care vom adauga maiaua. Facem maiaua din 3 linguri de lapte caldut, drojdie si 1 lingura de zahar amestecate bine pana se dizolva zaharul si drojdia si o punem in adancitura facuta in faina. Adaugam si zaharul pe margine si untul si lasam 15-20 de minute intr-un loc calduros pana cand maiaua se umfla si se crapa usor.

cozonac pufos cu ciocolata (2)cozonac pufos cu ciocolata (3)

cozonac pufos cu ciocolata (4)

Adaugam apoi untul de la temperatura camerei, ouale batute cu un paf de sare, laptele caldut si esenta sau coaja rasa de la lamaie. Framantam aluatul timp de 30-40 de minute si apoi il lasam la dospit cel putin 1 ora. O sa va pun si video cu procesul de  framantare pe care mi l-a dat Lidia – https://www.youtube.com/watch?v=ORJV8B1M_6I&feature=youtu.be

cozonac pufos cu ciocolata (5)

Intre timp pregatim umplutura: macinam nuca la blender, adaugam laptele, cacao si zahar si amestecam bine, adaugam si esenta. Rahatul il taiem cubulete mici.

Impartim aluatul rezultat in 3, iar fiecare parte in 2, vom avea 6 parti pentru 3 cozonaci. Luam fiecare parte si o intindem cu sucitorul. Punem umplutura, presaram rahat si rulam. Strangem capetele. Luam cate 2 rulouri si le impletim intre ele, le strangem capetele si le punem in forme tapetate cu hartie de copt sau unse cu unt topit.

cozonac pufos cu ciocolata (10)

Le lasam inca 20-25 de minute la dospit in tavi, apoi le dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade ( doar rezistenta de jos am pornit-o) pentru 30-35 de minute. Scoatem cozonacii, ii ungem cu galbenus batut cu ou si ii dam din nou la cuptor pana cand vor fi gata. Eu am lasat rezistenta de sus a cuptorului pornita doar 20 de minute sa se rumeneasca, apoi am lasat-o doar pe cea de jos. Au stat in total 1 ora la cuptor.

Pofta buna!

cozonac pufos cu ciocolata (27) cozonac pufos cu ciocolata (28)     cozonac pufos cu ciocolata (14)  cozonac pufos cu ciocolata (23) cozonac pufos cu ciocolata (24)

 

sursa: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=669095649931597&id=142524255922075

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NoiInBucatarie

Descarca Aplicatia noastra din Magazin Play pentru Android.



NoiInBucatarie


Retete populare


To Top
Open

Close
Inline
Inline