Altele

Harap Alb in Anii de scoala

 

logo

Cele mai frumoase basme populare sunt basmele lui Ion Creanga. Cu ele am crescut noi si cu ele vor creste si copii nostri. Sunt nemuritoare! Aveam o carte groasa in biblioteca ” Povesti, povestiri, amintiri” pe care am rasfoit-o de zeci de ori. Atat de dragi imi erau povestile sale!

Cat de mult imi placea ” Amintiri din copilarie” cu „Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul”, basmele si povesteile sale precum: ” Capra cu trei iezi”,  „Fata babei si fata mosneagului”, „Punguța cu doi bani”,” Ursul păcălit de vulpe”, ” Povestea lui Harap-Alb” etc.

Acum cartea mea groasa, veche si prafuita a fost inlocuita de site-ul Ani de scoala, unde pot reciti cu drag orice poveste draga sufletului meu.

„Harap Alb” –  basmul cult pe care oricare dintre noi l-a auzit cel putin odata, are la baza conflictul dintre fortele binelui si ale raului, dintre adevar si minciuna, iar deznodamantul consta in triumful binelui asupra raului. Daca ne gandim la titlul basmului, harap alb inseamna  sclav alb, deoarece harap inseamna sclav.

Cica era odată într-o ţară un crai care avea trei feciori şi un singur frate mai mare, care era împărat într-o ţară mai îndepărtată, pe nume Verde împărat. Cei doi fraţi nu se văzuseră de multă vreme, iar verii nu se cunoscuseră între ei. Verde împărat îi cere fratelui său, craiul, să-i trimită „grabnic pe cel mai vrednic” şi viteaz dintre fiii săi, ca să-i urmeze la tron, întrucât el avea numai fete. Feciorul cel mic este cel care trece testul tatalui sau si va pleca in calatoria plina de peripetii spre regatul unchiului sau. Acum se intalneste cu omul span, care pritr-un siretlic il face sclavul sau si ii va da denumirea de harap alb.

Desfăşurarea acţiunii începe odată cu sosirea la palatul împăratului Verde, unde Spânul se dă drept nepotul său şi  îl supune pe Harap-Alb la o serie de probe si incercari pe care aceste le va depasi cu ajutorul unor personaje fabuloase cum ar fi: Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă şi Păsări-Lăţi-Lungilă.

Loading...

Deznodământul basmului constă totdeauna în triumful valorilor pozitive asupra celor negative, cu victoria adevarului. Astfel spanul este demascat, iar Harap Alb impreuna cu fata imparatului au facut o nunta de pomina care a tinut „ani întregi şi acum mai ţine încă”.

Ceea ce pe mine m-a facut sa recitesc cu drag de fiecare data acest basm este limbajul popular folosit de Ion Creanga. Este un limbaj presarat cu proverbe si zicatori, cu  regionalisme moldovenesti sau expresii populare: ” să-l văd când mi-oi vedea ceafa”.

Spuneam mai inainte ca Ani de Scoala mi-a readus biblioteca, dar virtuala, in care sa pot reciti cat mai comod basmele sau povestile dorite si nu numai. Aici  am gasit o intreaga categorie de povesti cu talc, povesti ale unor scriitori si poeti celebri precum: Ion Creanga, Tudor Arghezi, George Cosbuc, Petre Ispirescu, Mihai Eminescu si altii. Tot aici am gasit cele mai frumoase jocuri pentru copii si multe activitati pe care va invit sa le descoperiti singuri.

Sa ne intoarcem inapoi in timp! Sa redevenim copii macar pentru a le arata copiilor nostri adevaratele valori si adevarata copilarie care este pe cale sa se piarda complet!

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NoiInBucatarie

Descarca Aplicatia noastra din Magazin Play pentru Android.NoiInBucatarie


Retete populare

To Top
Open

Close
Inline
Inline